Noże

Noże

sobota, 21 grudnia 2013

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Nastał weekend, pomyślałam że wreszcie sobie odpocznę. A tu jednak - wizyta teściów. Pięknie! Ja mam przygotować obiad dla teściowej, która wyśmienicie gotuje?! Ja mam zrobić coś dla osoby do której dzwonię z pytaniami dotyczącymi gotowania?! Pomyślałam: 'Oj, to będzie ciężki dzień...'
M zaproponował na obiad zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, którą kilka dni wcześniej miał przyjemność konsumować. Czas gonił, więc długo się nie zastanawiałam.


Na szczęście wszystko wyszło tak jak należy. Do zapiekanki była jeszcze rewelacyjna sałatka z rukolą, która bardzo posmakowała teściowi :)

Czas przygotowania: 30min + zapiekanie

Składniki (dla 4-5 osób):
- 250g makaronu rurki
- 500g mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 200-250g żółtego sera
- sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek


Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj sól, pieprz, czosnek i paprykę. Po chwili dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w talarki pieczarki. Osobno podsmaż mięso mielone. Gdy będzie już gotowe, dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Do naczynia żaroodpornego włóż kolejno: makaron, mięso z pomidorami i pieczarki z cebulą. Posyp obficie startym żółtym serem i posyp majerankiem. Zapiekaj aż ser będzie miejscami brązowy (ja piekłam najpierw 15 minut pod przykryciem w temperaturze 175oC, później 5 min bez przykrycia w temperaturze 220oC).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz