Kruche, delikatne, maślane ciasteczka w połączeniu z czekoladą wręcz rozpływają się w ustach! Wykonanie jest proste, najbardziej pracochłonne jest pokrywanie ciastek czekoladą, ale efekt jest z pewnością wart tej pracy.
Czas przygotowania: 15min + pieczenie
Składniki (na ok 40 sztuk):
- 180g miękkiego masła
- 150g mąki pszennej
- 75g mąki ziemniaczanej
- 60g cukru pudru
- 1 łyżeczka rumu
- 1/2 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1/2 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
Miksuj na wysokich obrotach masło z cukrem pudrem i rumem, aż do połączenia się składników. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ciasto powinno być lepkie, ale ciągle sypkie. Napełnij szprycę do ciastek (najlepiej aby otwór miał średnicę 1cm). Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskaj podłużne paski długości około 4-5cm. Zostaw odstępy między ciastkami. Piecz w 175oC około 10 minut. Po upieczeniu ciastka ostudź.
Czekoladę rozpuść w garnku na parze, dodaj mleko. Zamocz ciastko w czekoladzie i odłóż do zastygnięcia.
Próbowałem i mogę napisać tylko jedno - Rewelacja!!! Pasuje do kawki lub herbaty, a także i solo. Pychota!!!
OdpowiedzUsuńMusi byc ten rum koniecznie ?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że nie musi. Bez niego też wyjdą. Rum w tych ciastkach nadaje właściwie tylko aromat. Można zamiast niego dać np. olejek waniliowy.
Usuń