Noże

Noże

poniedziałek, 20 października 2014

Ciasteczka "mózgowce"

Moja własna wariacja na temat ciastek z książki, którą dostałam od M. Do takiej nazwy zainspirował mnie oczywiście kształt orzechów.
Ciasteczka te są genialne - łatwe i szybkie w wykonaniu, składniki zazwyczaj posiada się w domu, a zamiast orzechów można użyć wielu innych produktów. Proponuję spróbować również z: migdałami, orzechami nerkowca, orzechami pekanowymi, orzechami laskowymi, rodzynkami, słodkimi posypkami, czekoladowymi kropelkami itp. Możliwości jest wiele!


Czas przygotowania:  ok 20min + pieczenie

Składniki (na ok 30-35 sztuk):
- 200g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 60g gorzkiej czekolady
- 125g masła
- 200g cukru
- łyżeczka olejku waniliowego
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
- polewa czekoladowa: 60g gorzkiej czekolady, 100g masła, 200g cukru pudru, orzechy włoskie


Utrzyj masło z cukrem a kremową masę. Na parze rozpuść masło z czekoladą, dodaj do masy. Do masy dodaj jajko i mleko. Ubijaj do połączenia składników. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą i solą. Stopniowo dodawaj składniki suche do uzyskanej masy. Miksuj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Nakładaj po czubatej łyżeczce ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstępy ok 2,5cm między ciastkami. Masy nie trzeba specjalnie formować, wystarczy by miała kształt zbliżony do okrągłego. Podczas pieczenia masa sama pięknie się "rozlewa". Piecz 8-10 minut w 200oC. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia obrócić blachę o 180o. Pozostaw ciasteczka do wystygnięcia.


W tym czasie zrób polewę. Rozpuść czekoladę z masłem na parze. Dodaj cukier puder i wymieszaj na gładką masę. Pokryj ciasteczka polewą i przybierz orzechami. Możesz je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki, dzięki czemu będą smaczniejsze.



Uważaj, bo ciasteczka bardzo łatwo przypalić. Niestety przekonała się o tym na własnej skórze jedna z porcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz