Noże

Noże

piątek, 28 listopada 2014

Pieczone talarki z ziemniaków

Talarki to przepyszny sposób na ziemniaki. Polecam szczególnie dla dzieci, które ziemniaki pod taką postacią na pewno z chęcią zjedzą. Można je podawać zarówno same np. z sosem czosnkowym, jak i jako dodatek do głównego dania.
Osobiście uwielbiam talarki, za chrupkość i miękkość jednocześnie. Do tego są dużo zdrowsze niż frytki!

 

Czas przygotowania: 5 min + 45 min pieczenia

Składniki (dla 3 osób):
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżeczki oleju
- 3 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki soli ziołowej
- sól - do smaku, po pieczeniu


Obierz i umyj ziemniaki (1). Pokrój je w krążki o grubości około 0,5cm (2). Włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj olej i posyp przyprawami (3). Całość dokładnie wymieszaj (4). Piecz w 200oC około 45 minut. Co jakiś czas zamieszaj talarki, aby równomiernie się przypiekły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz