Jak dla mnie najlepsza z potraw wigilijnych!
Przepis poznałam dzięki mojej mamie, która poznała go dzięki swojej babci, która poznała go...
Delikatnie kruche, o wyrazistym smaku. Dosyć pracochłonne, ale proste w wykonaniu.
Czas przygotowania: około 1h + pieczenie
Składniki:
* Ciasto
- 180g zimnego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 330g mąki
- 2 żółtka
* Farsz
- 150g suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz cayenne/ chilli
* 2 białka do posmarowania
Ciasto: Masło, śmietanę, mąkę i żółtka zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut. Po wyciągnięciu z lodówki cieńko rozwałkuj. Wycinaj kółka szklanką. Na środek kółka nakładaj około pół łyżeczki farszu, zaklej i złącz rogi ze sobą. Piecz w 180oC na złoty kolor (około 15 minut).
Farsz: Namocz grzyby, najlepiej przez całą noc, a następnie gotuj do miękkości w tej samej wodzie. Oddcedź i zmiel kilkukrotnie na maszynce do mielenia. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone pieczarki i zmielone grzyby. Całość dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Farsz ma być o "1 stopień" ostrzejszy niż nam odpowiada. Mdłość ciasto powoduje, że jego ostrość nieco zmaleje. Tak powstałą masę zmiel jeszcze kilka razy w maszynce.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńTakie pyszności na Wigilię robiła moja mama
OdpowiedzUsuńRobiłam o są bardzo pyszne goście się zajadali
OdpowiedzUsuń