Noże

Noże

piątek, 19 grudnia 2014

Pieczone uszka z grzybami - nie tylko do barszczu, nie tylko na Wigilię

Jak dla mnie najlepsza z potraw wigilijnych!
Przepis poznałam dzięki mojej mamie, która poznała go dzięki swojej babci, która poznała go...

Delikatnie kruche, o wyrazistym smaku. Dosyć pracochłonne, ale proste w wykonaniu.

Czas przygotowania: około 1h + pieczenie

Składniki:
* Ciasto
- 180g zimnego masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 330g mąki
- 2 żółtka
* Farsz
- 150g suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pieprz cayenne/ chilli
* 2 białka do posmarowania

Ciasto: Masło, śmietanę, mąkę i żółtka zagnieć szybko na jednolitą masę. Uformuj kulkę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na conajmniej 20 minut. Po wyciągnięciu z lodówki cieńko rozwałkuj. Wycinaj kółka szklanką. Na środek kółka nakładaj około pół łyżeczki farszu, zaklej i złącz rogi ze sobą. Piecz w 180oC na złoty kolor (około 15 minut).



Farsz: Namocz grzyby, najlepiej przez całą noc, a następnie gotuj do miękkości w tej samej wodzie. Oddcedź i zmiel kilkukrotnie na maszynce do mielenia. Cebulę pokrój i zeszklij na patelni, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojone pieczarki i zmielone grzyby. Całość dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne. Farsz ma być o "1 stopień" ostrzejszy niż nam odpowiada. Mdłość ciasto powoduje, że jego ostrość nieco zmaleje. Tak powstałą masę zmiel jeszcze kilka razy w maszynce.


3 komentarze: