Noże

Noże

czwartek, 25 października 2012

Babka piaskowa

Czas przygotowania: ok 1h 15min

Składniki:
- 6 jajek
- 250g masła
- 400g mąki pszennej
- 120g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml śmietany 18-22%
- 2 łyżki kakao
- 1 cytryna (skórka+sok)

1. Oddziel żółtka od białek. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem, następnie dodaj skórkę i sok z cytryny i nie przerywając ucierania dodawaj pojedynczo żółtka.
3. Stopniowo dodawaj śmietanę.
4. Wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka.
5. Masę podziel na 2 części (niekoniecznie równe). Do jednej z nich dodaj kakao. Jasną część przełóż do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Na nią wlej masę kakaową i widelcem dwa, trzy razy delikatnie zamieszaj. Dzięki temu powstanie wzorek.
6. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 oC i piecz około 45 min.

Smacznego!


Początkowo z M myśleliśmy, że nic z tego nie wyjdzie. Ciasto przed zmieszaniem z białkami było strasznie gęste, kleiło się i ledwo spadało z łyżki. Kilka razy sprawdzałam czy nic nie pominęłam w przepisie.
Po upieczeniu stwierdziliśmy, że ciasto jest niezbyt dobre. Jednak gdy wystygło i spróbowaliśmy go ponownie - zmieniliśmy zdanie. Pomimo iż wyszło jakieś takie twarde, trochę zbite i ciężkie to jest naprawdę dobre.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie! Ja mam dobry i prosty przepis na babkę marmurkową mogę się podzielić :D

    OdpowiedzUsuń