Noże

Noże

wtorek, 30 października 2012

Czerwony ryż z kurczakiem i warzywami

Danie wygląda niezbyt ciekawie. Nie polecam osobą mającym dużą potrzebę estetycznego jedzenia. M stwierdził, że wygląda jak wymiociny kota - to chyba dobrze opisuje wygląd potrawy.
Ale w smaku.... oż cholera! Rewelacja jak dla mnie. Nie spodziewałam się takiego fajnego smaku.



Czas przygotowania: 45min

Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- ok 250g mięsa z kurczaka
- czerwona papryka
- cebula
- puszka zielonego groszku
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- suszone oregano, słodka papryka, pieprz kajeński, sól, pieprz

Kurczaka i cebulę pokrój w kostkę, paprykę w paski. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę, dodaj kawałki kurczaka, dodaj cebulę, paprykę, czosnek i oregano. Smaż około 5 minut, dodaj łyżkę słodkiej papryki i łyżeczkę pieprzu kajeńskiego. Dodaj ryż, wlej bulion i sok pomidorowy. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotuj na małym ogniu ok 25 minut, aż ryż będzie miękki. Jeżeli ryż wchłonie wcześniej cały płyn, dodaj jeszcze nieco bulionu. Wsyp groszek, delikatnie wymieszaj i przykryj. Podgrzewaj jeszcze przez około 2-3 minuty, aż groszek będzie ugotowany. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

3 komentarze:

  1. Nie wiadomo skąd, nie wiadomo jak ale jest i on - Groszek! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tylko sprawdzam czujnosc czytelnikow (a wlasciwie jednej czytelniczki :D), +10 za spostrzegawczosc :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko +10? :( Powinno być trylion trylionów punktów!!! No ewentualnie jakaś nagroda :D

    OdpowiedzUsuń