Czas przygotowania: ok 45 min
Składniki (na 2 porcje):
-
250g mielonego mięsa wieprzowego
- 100g świeżych grzybów (ew. pieczarki)
- 1 duża cebula
- makaron muszelki
- mozzarella
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, tymianek (inne przyprawy wg upodobań)
- oregano
1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj przyprawy, smaż przez chwilę. Dodaj posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.
2. Smaż całość przez chwilę, dodaj mięso. Całość smaż aż mięso będzie ładnie zarumienione.
3. Dolej wody i dodaj mąkę ziemniaczaną, aby całość zagęścić.
4. Makaron podgotuj - nie zbyt długo, by muszelki nie stały się zbyt miękkie.
5. Ułóż muszelki w brytfance do pieczenia i napełnij je mięsem z grzybami.
6. Na wierzchu muszelek ułóż plasterki mozzarelli, całość posyp oregano.
7. Zapiecz ok 5-10 min, aż ser stopnieje.
Smacznego!
OCENA: Jest to mój własny pomysł, stąd opis może być nie do końca zrozumiały.
Szczerze powiem, że bałam się sama kombinować w kuchni, ale dostałam od mamusi świeże grzyby i postanowiłam coś z nimi zrobić. Wyszło całkiem ciekawie, M był zachwycony - po pierwsze że było dobre, po drugie że sama coś wymyślam. Cieszył się że próbuję sama gotować.
Wyszły mi zbyt miękkie muszelki dlatego nie było tak jak chciałam - by każda muszelka byłą osobno. Żeby wyszło tak jak zamierzałam, bardzo ważne jest by ich zbyt długo nie gotować.
Czy powtórzę? Na pewno.
Wygląda smakowicie! Dobrze, że jest wersja alternatywna z pieczarkami :D Bo to jedyny grzyb jaki lubię :)
OdpowiedzUsuńGrzybków mam jeszcze sporo w zamrażarce :-)
OdpowiedzUsuńnoooo to ja poproszę raz jeszcze.
OdpowiedzUsuńPrzypieczone - ? - są super