Noże

Noże

czwartek, 27 grudnia 2012

Pierniczki świąteczne 2

Eh to moje roztrzepanie... Miałam dodać wcześniej przepis na drugie pierniczki, ale wir świątecznych przygotowań mnie pochłonął. Trudno, dodaje teraz. Lepiej późno niż wcale :)

Czas przygotowania: 20min przygotowanie ciasta, noc w lodówce, ok 40 min pieczenie

Składniki:
- 50 dag mąki żytniej 
- 10 dag miękkiego masła
- 10 dag miękkiego marcepana
- 1 łyżka sody
- 10 dag cukru trzcinowego
- 20 dag płynnego miodu
- 2,5 łyżki przyprawy piernikowej
- 1 łyżko kakao
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 80g uprażonych, obranych i zmielonych migdałów

1. Wymieszaj mąkę z sodą, dodaj wszystkie pozostałe składniki i wyrób ciasto.
2. Uformuj z ciasta kulę i włóż na noc do lodówki.
3. Rozkawałkuj ciasto na grubość 0,5 cm i wykrawaj dowolne pierniczkowe kształty.
4. Piecz w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.
5. Gotowe pierniczki ozdób - polukruj, polej czekoladą



Bardzo pyszne pierniczki, szczególnie dla kogoś kto uwielbia migdały. Są idealne dla spóźnialskich, którzy robią pierniki na krótko przed świętami. Dodatkowo, są wyjątkowo proste w wykonaniu.

1 komentarz:

  1. Przymusowo jak w obozie do lukrowania zmuszony zostałem, dlatego są takie ładne! :D

    OdpowiedzUsuń