Gdy piekłam swoją pierwszą babkę z zakalcem popełniłam zabawny błąd. Wzięłam za dużą szklankę do odmierzania składników. Zorientowałam się dopiero po pewnym czasie.
Teraz, gdy cokolwiek gotuję, przeliczam podane w przepisie miary na gramy i wszystko ważę na wadze kuchennej. Od chwili gdy zaczęłam przeliczać, wszystko wychodzi mi tak jak trzeba.
Przeliczam szczególnie mąkę, cukier i masło. Ciężko mi jest "nabrać" łyżkę masła tak, by faktycznie miała tyle, ile potrzeba. Oczywiście wszystko w dalszym ciągu robię na "szklanki" i "łyżki", jednak kontrolnie sprawdzam na wadze. Z czasem pewnie się nauczę i będę sypać "na oko".
Produkt - łyżka stołowa/ szklanka
Bułka tarta - 15/155g
Cukier - 13/220g
Cukier puder - 10/160g
Kakao - 6/100g
Mak - 10/170g
Masło - 14/240g
Mąka pszenna - 11/165g
Mąka ziemniaczana - 11/180g
Miód - 22/360g
Mleko - 15/255g
Olej - 10/240g
Proszek do pieczenia - 10/?g
Ryż - 15/230g
Sok z cytryny - 6/?g
Śmietana - 25/220g
Woda - 15/250g
Miary zagraniczne
1 lb. (funt, pound) - 450g
1 oz. (uncja, ounce) - 28g
1 cl = 10ml
cup - szklanka
T - łyżka stołowa
t - łyżeczka
1 cup= 16T= 40t
Tego mi było trzeba! Dzięki!
OdpowiedzUsuń