Noże

Noże

wtorek, 13 sierpnia 2013

Brownie z żurawiną

Kilka przepisów na brownie już przetestowałam. Jeden z nich okazał się genialny. Teraz do tego grona dołącza drugi. Przepis dostałam od mojego przyszłego, potencjalnego szwagra :) Dziękuję!


Ciasto trafiło na 'stół' w SCW - rozeszło się w mgnieniu oka. Nawet osoby, które utrzymują że są 'na diecie' pokusiły się o niejeden kawałek!
Czas przygotowania: 15min + 30min pieczenie

 Składniki (na dużą blachę):
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 220 g cukru
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100-150 g żurawiny

1. Rozpuść masło i czekoladę na parze. Odstaw, aż się lekko przestudzi.
2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewaj masę czekoladową i wymieszaj.
3. Dodaj kakao, aromat waniliowy, mąkę i sól.
4. Dokładnie wymieszaj. Dodaj połowę żurawiny.
5. Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Wierzch ciasta posyp pozostałą żurawiną.
7. Piecz w 175oC około 30 min. Ciasto powinno być suche z wierzchu i jeszcze mokre w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz