Noże

Noże

niedziela, 25 sierpnia 2013

Ryż na mleku

Na samą myśl o ryżu na mleku cieknie mi ślinka. Najlepszy jest na ciepło, z cynamonem i przeróżnymi owocami. Podałam go jako obiad i M uznał, że był "nawet niezły" - jak na coś bez mięsa. Osobiście gotowy ryż polewam jeszcze śmietanką, dzięki czemu jest jeszcze lepszy (ale niestety również bardziej kaloryczny).


Czas przygotowania: 20min

Składniki (na 3 porcje):
- 1 szklanka ryżu
- ok 4 szklanki mleka
- cynamon
- cukier
- owoce, bakalie (u mnie: banany, borówki amerykańskie, żurawina, orzechy nerkowca)

Zalej ryż szklanką mleka. Dodaj łyżeczkę cynamonu i cukru. Zagotuj, zmniejsz ogień i cały czas mieszaj (ryż bardzo łatwo przypalić!). Systematycznie, w miarę wchłaniania przez ryż, dodawaj mleka. Gotuj, aż ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Co jakiś czas dodawaj odrobinę cynamonu.
Podawaj z owocami, bakaliami, dżemami lub gotowymi sosami z owoców.

Ryż nadaje się również do zabrania następnego dnia np. do pracy. Mimo, że najlepszy jest na ciepło, to na zimno również sprawia wielką przyjemność podniebieniu.

1 komentarz:

  1. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń