Noże

Noże

niedziela, 18 listopada 2012

Kurczak z orzechami nerkowca

Danie zrobiłam dla M i doktorka. Zajadali się aż było miło. Bardzo fajny sposób na kurczaka. Można na koniec posypać jeszcze sezamem, ale akurat nie miałam.





Czas przygotowania: 20-30 min

Składniki (na 3 porcje):
- 400g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 cebulki szalotki
- 1 garść orzechów nerkowca
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka jasnego sosy sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sok z 1/2 limonki
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- 3 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego

1. Umyj filety i pokrój je w kostkę o boku ok 2 cm. Oprósz mąką ziemniaczaną i ostaw.


2. Szalotki obierz, pokrój w cienkie piórka. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir.


3. Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kwadraty o boku ok 2 cm.


4. W miseczce wymieszaj sos sojowy, cukier i sok z limonki.
5. Na patelni rozgrzej olej i praż orzechy nerkowca przez około minutę. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.

6. Na tym samym oleju smaż kurczaka przez około 2 minuty.
7. Dodaj czosnek, imbir, szalotkę i smaż dalej, aż się zrumienią.
8. Dodaj paprykę i orzechy. Smaż jeszcze około 2 minuty.


9. Dodaj sos. Zmniejsz ogień i smaż jeszcze około 3 minut. Ewentualnie dopraw sosem sojowym.
10. Podawaj z ryżem jaśminowym.

Smacznego ;)

5 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie! ale czemu na talerzu taka mała porcyjka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo tu się liczy jakość,a nie ilość :D

    OdpowiedzUsuń
  3. daze do robienia porcji a la master chef :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porcje a la master chef opanowane ale pisanie komentarzy to nie bardzo :D

    OdpowiedzUsuń